Ficus Lyrata

IMG_1177_Snapseed

Jag älskar att ta in mycket grönt i hemmet. Det ger lugn och jag älskar de riktigt stora växterna som jag dessutom använder som rumsavdelare. En växt som jag håller väldigt kär och som har blivit väldigt stor är min fiolfikus. Vet inte hur måna mail jag får i veckan om just denna planta, hur mycket vatten, hur mycket ljus, vart har du köpt den? Visst den har växt till sig otroligt bra och verkar verkligen stortrivas hos oss så här kommer mina tips en gång för alla..

IMG_1211_Snapseed

Det går bra att beskära fikusen om man vill skapa en fin form. Min fikus är uppstammad som ett träd, då klipper man helt enkelt bort bladen som sitter längst ner på pantan så att den får en vacker trädliknande form. Det är bra att låta fikusen vila under vintern, den gillar inte att bli flyttade eller omplanterad då. Jag duschar min fikus ofta, bra sätt att få bort dam och smuts från bladen och fikusen älskar hög luftfuktighet! Det är superviktigt att ge Fikusen så mycket ljus det bara går, du ser snabbt på bladen om den lider av ljusbrist, då blir bladen bruna i kanterna. Den trivs bäst i rumstemperatur och på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, men aldrig under 17-18°C.

När man vattnar ska man vattna ordentligt, vänta sen att vattna tills krukan känns lite fuktig men inte helt torr. Jag ger näring till mitt träd under vintern och jag använder ekologisk flytande näring. Det är som sagt viktigt att man inte flyttar runt på plantan under vintern. Jag flyttade mitt träd en jul för att ge plats åt julgranen och fikusen svarade med att tappa 30% av sina blad!!

IMG_1158_Snapseed

När jag ska vara extra snäll och ge lite lyser åt bladen har jag ett urbra knep.

 IMG_1188_Snapseed

Kör bananskals-spa, gnider helt enkelt insidan av bananskalen och bladen får genast en fantastisk lyster och man slipper farliga kemikalier som man hittar i klassiska blad-glansspray.

IMG_1329_Snapseed

IMG_1244_Snapseed

Lycka till med era Ficus Lyrator nu!!!

serialsue-trial-1.regular

serialsue-trial-2.regular

 

10 kommentarer

 1. Josefine Lindvall

  Vilken härlig blogg du har och vilket hus:) intressant det där med olika faser i livet. När ni lämnade Rom så kom jag att tänka på när jag och min nyhitflyttade man från Brasilien , direkt från Rio ..vi flyttade till Simrishamn för jag älskar Österlen. Vi hittade en fin våning o lite ströjobb..men det höll i fyra mån. Sen tillbaka till Göteborg där både filmjobb fanns för mig o studier för min man. Var sak har sin tid. Nu bor vi i Alingsås i ett gulligt 1920-tals hus. Ska bli kul att följa dig här på din blogg och i programmet på SVT.
  Allt gott, Josefine

 2. Malin

  Hej Josefine!
  Kul att du hittat hit. Ja, livet är verkligen en resa och ibland behövs det både hjälm och säkerhetsbälte för att klara sig.
  Det blir inte alltid riktigt som man tänkt sig men jag har tillit och tänker att det blir precis som det ska bli!
  Älskar anno-20, mitt hus är byggt lite innan ditt, 1909.
  Hoppas jag kan inspirera dig;)
  Ha det fint, Malin

 3. anna

  Roligt och bra tips det där med bananskalen! Måste testa det själv, på mina växter. De är så dammiga, matta och vintertrötta i bladen hela bunten.
  Trevlig helg önskar jag dig!
  Anna (anotherblog.se)

 4. AliceAagaard

  Hej Malin. Hvilken fantastisk plante! Men: Jeg tror, du skal passe på med bananerne. 🙂 Modne bananer indeholder store mængder ethen/ethylen – et frugt modnings stof, som kan få andre planter til at tabe bladene. Kærlig hilsen Alice (uddannet gartner).

 5. my response

  I just want to tell you that I am beginner to blogs and seriously liked you’re web-site. Likely I’m going to bookmark your blog . You absolutely come with beneficial well written articles. With thanks for sharing with us your website.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.