Gränna

I betalt samarbete med Småland Resorts & Hotell Gyllene Uttern

Jag och Mamma Gun packade in barnen i bilen som var fulladdad med snacks och hyrfilmer. Vi körde upp till Gränna från Malmö på 3 och en halv timme. Vi tog en bensträckare och en kisspaus, gick hur smidigt som helst. Mina barn har rest väldigt mycket ändan sen dom var små. Dom har sett stora delar av världen men dom har aldrig varit i Småland! Konstigt hur man ofta tänker att man måste resa så värst långt för att uppleva något nytt när Sverige faktiskt har så mycket fint att bjuda på!

Vårt mål var den anrika slottsborgen Hotellet Gyllene Uttern som ligger alldeles ovanför polkagrisstaden Gränna bara ett stenkast från Jönköping. Hotellet ligger utmed Vättern och med sitt läge uppe på höjden har slottet en otrolig utsikt, kanske en av Sveriges vackraste!

Vi checkade in i suite 123 och det var tydligen Greta Garbos favorit suite! När Garbo bodde här förstår jag varför hon alltid valde detta rummet då det hade två stora fönster och en stensatt balkong ut mot den vackra sjön och Visingsö.

Vi blev guidade på en liten rundvandring på slottet och fick höra berättelsen om hur hotellet byggdes på 30 talet och hur det sen förvandlades från en liten kiosk till detta ståtliga bygge. Hotellet invigdes 1933 och blev Sveriges första motell och vägkrog.

Baren hade tusen frågor, varför heter hotellet Gyllene Uttern, hur många par har gift sig i det lilla fina kapellet och vem är egentligen den tjocka mannen på målningen?

Efter att vi hade fått lite grepp om historien av Hotel Gyllen Uttern och svar på en del frågor så serverades det lunch i matsalen. Jag fick vegansk mat och barnen fick det dom gillade. Alla i personalen var väldigt trevliga och utsikten fantastisk!

Att vi har världens galnaste och roligaste mormor som alltid har ett gapflabb redo i bakfickan är vi alla så tacksamma för. Att få hänga med henne i tre dagar var en av de bästa sakerna med hela resan. Och ni ser ju hur det smittar av sig… Efter lunch bar det av in till Gränna för sightseeing och polkagrisbak så klart!

Vi var inbjudan till Polkapojkarnas lilla kokeri med butik på Brahegatan, här skulle vi få tillaga vår alldeles egen veganska polkagris! Gissa om kidsen var peppade?

Den kändes som att steppa in i Emil i Lönnebergas kök för det lilla polkagris-kokeriet var inrett i 1800-tals stil med järnspis, spegeldörrar och fina tidsenliga detaljer överallt.

Här lagas all polkagris för hand enligt ett originalrecept från 1859. Receptet finns nedtecknat av fru Amalia Eriksson, en av Sveriges första kvinnliga entreprenörer.

Barnen fick bestämma smak och efter en snabb omröstning blev det Hallon/lakrids och vi valde att färgsätta den med klorofyll. Vi fick lära oss att färgen inte har något att göra med smaken.

Här gällde det att vara allert och rulla på. Ett par sekunders distraktion och polkagrisen blev sned och bröts av! Milo hade en fin teknik…

Att förpacka polkagrisen var minst lika klurig som att forma den och vissa lyckades bättre än andra.

Vi lämnade Polkapojkarna fulla i skratt, med en erfarenhet rikare och med 3 kilo polkagris i väskan.

Väl tillbaks till hotellet upptäcker Tiago till sin (och alla andras) förtjusning den gamla Steinway flygeln och bjuder på en konsert i solnedgången. Han var väldigt nöjd efter sin lilla performance då han berättade att han lyckats få två tanter i lobbyn att gråta av hans musik…

Under tiden solen var på väg ner och färgade hela Vättern rosa blev vi bjudna på en glass avsmakning från Gränna Glass. Vi kom alla överens om att det finns glass och sen finns det GLASS! Gud vilka fina smaker. Gränna Glass tillverkar all sin glass på egen hand och dom är väldigt noga med att bara använda de absolut bästa råvarorna som finns att hitta och utan att tillsätta en massa läskiga tillsatser. Förutom alla goda gräddglasser har dom också tagit fram några helt veganska smaker med kokosgrädde och mandelmjölk som bas.

Svårt att bestämma sig för vilken som var godast men mitt hjärta klappade lite extra för Pistage, Love and understanding.

För att detta inte ska bli världens längsta blogginlägg så säger jag godnatt från Greta Garbo Suiten i Gränna men det kommer att komma ännu ett inlägg från vår cykeltur på natursköna idyllen Visingsö, så stay tuned.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.