Gullranka


Jag har fått så många frågor på Instagram angående växten som invaderat mitt vardagsrum. Det är en Gullranka och den verkar att trivas här hos mig. Det var med stor sorg om jag fick kasta hela min fantastiska Palettbladssamling som innan förgyllde mitt fönster då alla plantor blev angripna av löss. Jag fick helt enkelt tänka om och prova på något nytt! Jag hade två ganska små Gullranksplantor i ett annat fönster som inte riktigt hittat sin plats. Jag planterade om Gullrankorna i två nya stora krukor med mullrik jord som jag tänkte skulle bli till en levande grön gardin!

Här mår dom prima kan man väl säga! Det bästa med Gullrankan är att dom är så oförskämt enkla att ta hand om. Det enda du behöver tänka på är att jorden alltid är lätt och jämnt fuktig. Jag ger den en dos ekologisk näring i vattnet en gång i veckan nu på våren. Växten gillar inte direkt sol men den ska stå ljust så att den bevarar den fina gröna färgen på bladen. Hur vackert är det inte med hjärtformade blad på det långa skaftet, älskar att den växer på långa rankor. Vissa är över 5 meter långa nu!


Jag fick alltid höra av min ex-man att jag inte hade gröna fingrar. Han suckade jämt när jag kom hem med plantor då han inte tyckte att jag kunde ta hand om dom ordentligt. Visst en del plantor dog, så var det nog men jag tror att mina fingrar sakta men säkert har blivit allt grönare och att jag lärt mig med åren av mina misstag. Vissa plantor ska man helt enkelt undvika om man inte har rätt förutsättningar för att få den att trivas. Jag och Gullrankan är bra kompisar och den frodas och växer något kopiöst här hemma i min lilla djungel så något gör jag väl rätt!

 

10 kommentarer

 1. :)

  Så fel han hade. Du är inte bara grönfingrad utan även grönsjälad med förmåga att inspirera oss andra.

 2. Stina

  Ljuvligt! Jag har en silverranka som jag försöker mig på att göra något liknande med. Hittills går det ganska bra, har ställt den ovanpå en bokhylla och börjat tvinna upp det över gardinstången 🙂 Tack för all fantastisk inspiration, både på bloggen, instagram och i Trädgårdstider! Ser fram emot nästa säsong!

 3. VICTORIA Bara för att jag vill

  Haha, jag som verkligen alltid tänkt att du måste ha så gröna fingrar! Du har ju så fina och frodiga växter i ditt hem (efter vad som syns i bild iaf)! Tror nog han hade lite fel, exet, eller så har du blivit väldigt duktig!

 4. Malin

  Jag tror nog att med lite övning och intresse kan alla få gröna fingrar, även JAG!!

 5. Malin

  Även silverrankan kommer att bli tjusigt, det är jag säker på!
  Till våren kör vi igång med nya program, även jag ser fram emot det!
  Kram Malin

 6. Malin

  Ja, visst hade han fel! Jag tror nog att alla kan få både gröna fingrar och själ;)
  Kul att du blir inspirerad!!
  Kram Malin

 7. Malin

  Jag hänger den på allt som finns att hänga den på, lister, lampan och sen har jag varit tvungen att sätta småspik här och där!

 8. hop over to this website

  I simply want to tell you that I am just newbie to blogging and definitely savored you’re web page. Almost certainly I’m planning to bookmark your site . You certainly come with remarkable posts. Thanks a bunch for revealing your website.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.