I min lilla, lilla värld av blommor

_MG_9838_Snapseed

Pimplar enorma mängder te, planterar om och tar nya sticklingar.

_MG_9691_Snapseed

Kanske är det nu jag mår som bäst, i höstsolen i ett tyst hus omringad av mina älskade palettblommor! Nu får min vårdande mammasida ge all den kärlek och omsorg som krävs i lugn och ro.

_MG_9823_Snapseed

_MG_9630_Snapseed

Jag älskar att inreda med växter. Man mår liksom så mycket bättre när man omger sig av gröna (och röd-lila) plantor! Det är inte bara vackert för ögat det ger också en lite perspektiv på livet och tränar ens tålamod. Att många växter också bevisligen är bra för vårt inomhusklimat och renar gifter i luften är ännu en bra anledning att inreda med växter!

_MG_9778_Snapseed

Jag älskar mina Palettblommor, och deras historia. Jag fick två sticklingar av min vän Mia på min födelsedag för två år sedan. Mia hade fått sin planta från Malin som i sin tur fått sin ifrån Aprillaprill Johanna.

_MG_9755_Snapseed

Vad som är så roligt med Palettblomman är att dom enkelt kan förökas med sticklingar. Jag har provat mig fram med mina sticklingar och tror mig ha kommit underfund med hur man förökar Palettblomman på bästa sätt! Växten är så tålig så det går bra att ta sticklingar året om med det är bäst att hålla sig till vår och höst. Jag knipsar helt enkelt av en gren som växt sig för lång. Jag brukar ta en kvist med 5-6 blad. För att skapa en stam så tar jag bort de understa bladen, på så sätt underlättar man för sticklingen då den inte behöver ha så många blad att förse med näring och den kan fokusera på att bilda rötter istället.

_MG_9716_Snapseed

Jag har provat att plantera sticklingarna direkt i jord och det funkar bra men man måste vara väldigt noga med att hålla jorden jämt fuktig. Det räcker med en dag utan vattning och den börjar direkt att sloka. Den allra enklaste är att sätta sticklingen i en liten vas med vatten. Jag gillar att se de fina små rötterna som växer fram på ett par veckor. När rötterna bildats är det sen dags för att plantera i jordblandat vatten för att vänja rötterna vid jorden. Efter ytterligare en vecka går det bra att plantera sticklingen i en vanlig kruka med blomjord.

_MG_9640_Snapseed

Du ser när din planta börjat rota sig, den skapar snabbt nya blad och när det väl börjat växa är det inget som kan stoppa den… Möjligtvis en för liten kruka. Vill du att Palettblomman ska bli stor då gör en större kruka susen för tillväxten.

_MG_9743_Snapseed

Vill du ha en stor och yvig planta tänk på att plantera om ofta och fyll på med näringsrik jord. Mina håller på att växa mig ur huset!!

_MG_9918_Snapseed

Om du vill att plantan ska grena sig är det smart att ta bort blomknopparna som bildas. Några av mina plantor gick i blom och efter det såg dom ganska trötta och hängiga ut.

_MG_9925_Snapseed

Det går inte att gå miste om när Palettblomman är törstig, då blir bladen hängiga. Men dom återhämtar sig väldigt snabbt efter dom fått dricka.

_MG_9930_Snapseed

Under sommaren vill Palettblomman ha vatten varje dag så ett smart tips är att sticka ner en självvattnade glasbehållare, funkar lika bra med en upp och ned vänd petflaska med några hål i botten. På så sätt håller sig jorden fuktig längre och växten kan klara långa varma sommardagar utan att man ständigt behöva springa och vattna!

_MG_9900_Snapseed

_MG_9849_Snapseed

Nu är dom omplanterade och klara, ett tiotal nya sticklingar är satta i vatten och småplantorna har fått större krukor. Nu har jag små perfekta gå bort presenter och ett maffig fönster i en rosalila palett!

serialsue-trial-1.regular-1

Källa: Wexthuset

12 kommentarer

 1. Caroline Flindt

  Oj, så härligt inlägg!! Måste ta sticklingar av min lilla planta så fort det nu går, så jag kan få ett så vackert grönskande fönster som du! Kram C

 2. my

  Det var först förra året jag lärde mig vad denna blomma egentligen heter. Då den i min värld, döpt av farmor, alltid hetat Alkoholistblomman…….. 😀

 3. Zandra

  Hej! Jag har letat land och rike, eller okej runt om i Malmö, efter dessa mörka palettblad? Vet du var en kan köpa? Eller skulle du möjligtvis vilja sälja en stickling? Supertack för en fin blogg och fint inlägg om dessa fina!

 4. Alexandra Lovèn

  Men alltså detta är det coolaste jag sett! Jag har en palettblad som jag nu tagit sticklingar ifrån men den är ju inte i närheten så stor som dina. Insåg nu att det förmodligen är för att den stått i en pytteliten kruka, planterade om den igår! Sjukt fint.

 5. Lena Ljungquist

  DU HAR PLAGIERAT MIN TEXT!!!!
  Försökte mejla dig på malin@themalinpersson.com men det verkar som att adressen inte fungerar.
  Kopierar därmed in mejlet här: (tyvärr framgår inte färgmarkering här som i mejlet så jag markerar originaltexten med * framför. Du kan höra av dig till mig på mejl lena@wexthuset.com med svar.
  (Kopia är även skickad till Svante.
  Skulle vilja veta hur du tänker när du plagierar texter rakt av från mig. Ett par stycken i princip exakt och några med bara bråkdel till omskrivning.
  Som skribent letar jag självklart referenser och information för att kunna göra mina artiklar, men aldrig att jag skulle stjäla texter på detta sätt.
  Ser fram emot en förklaring och konfirmation om att mina texter tagits bort från sidan om inte en länk med tydlig hänvisning till vår originalartikel publiceras på sidan. Jag undrar även om du tagit fler texter från vår sida?
  Känns även rimligt med en kommentar från Svante om detta är ok enligt tidningens/sitens policy.
  https://malin.elledecoration.se/i-min-lilla-lilla-varld-av-blommor/
  Sticklingar kan tas från vår till sen höst. Klipp eller skär av en topp med ca 6 blad. Det understa bladparet nyps sedan bort.
  ** ORIGNALTEXT ** Den ”stam” som blir kvar brukar vara alldeles lagom, 7-15 cm.
  Sticklingar kan tas från vår till sen höst. Klipp eller skär av en topp med ca 6 blad. Det understa bladparet nyps sedan bort. Den “stam” som blir kvar brukar vara alldeles lagom, 7-15 cm.
  Palettblomman vill ha mycket vatten, och visar det tydligt genom att bladen snabbt blir lite hängiga. Kort efter att den fått vatten visar den sitt tack genom att återta sin tidigare spänst. Ett praktiskt tips är att blanda i vattenhållande kristaller (SwellGel) i jorden.
  ** ORIGNALTEXT ** (OBS! se nedan kommentar om Swellgel) Palettblad är törstiga och visar det tydligt genom att bladen snabbt blir lite hängiga när jorden börjar bli torr. De återhämtar sig snabbt och sträcker på bladen så snart jorden blir fuktig igen. Självklart ska man undvika vattenbrist och ett praktiskt tips är att blanda i vattenhållande kristaller i jorden. Plantera gärna i en plastkruka som håller fukten bäst.
  Artikeln som är kopierad har legat på nätet sedan 2009-02-05 då den ursprungligen publicerades. Ompublicerades tidigare år då vi gjort om sidan.
  https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/skotselrad-om-vaxter-i-kruka-och-tradgard/beskrivning-av-krukvaxter-odling-och-forokning/skotselrad-sticklingar-palettblad-coleus
  -> Kan även nämna att jag i den nya versionen valde att ta bort texten (SwellGel) som ju står med i din text så det är ingen tvekan om att det är en exakt kopia – pinsamt!!!
  Kunde även konstatera då jag jämförde den äldre versionen av min ompublicerade text att du har kopierat fler stycken än dessa i stort sett ordagrant. SKÄMS!!!
  Lena Ljungquist/Wexthuset.com

 6. Lena Ljungquist

  Hej Malin, Jag lade nyss in en kommentar där jag frågar varför du plagierar min text. Jag har mejlat dig men din mejl verkar inte fungera. Jag önskar att du hör av dig till mig snarast! lena@wexthuset.com

 7. Anne-Sofie

  Hej Malin,
  Hvor længe står dine stiklinger i vand, inden du planter dem ud i potte med jord?
  Jeg har været heldig at få 7 forskellige paletblade, og vil prøve at lave stiklinger på dem.

 8. click to find out more

  I simply want to mention I’m new to blogging and actually liked you’re web page. Probably I’m likely to bookmark your site . You absolutely come with really good articles and reviews. Thanks a lot for revealing your web site.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.