Jag föreläser om ätbara vilda bär och växter

För ett par veckor sedan höll jag en föreläsning om naturens bortglömda skatter i samband med Kvänums lansering av sitt nya kök Nature. Att vistas i naturen är lite som att vistas i ett enormt naturligt gratisskafferi, för det finns så otroligt mycket fint att plocka med sig hem till köket från naturen under alla våra säsonger. Och det fina med Sverige är ju att vi även har världens mest generösa lag, allemansrättens, där vi alla får plocka och samla hur mycket vi vill även om vi inte äger en trädgård eller en bit mark. Ibland kan det kännas absurt när man tänker på hur mycket mat som importeras till Sverige när vårt eget naturliga skafferi är fullt och oftast lämnas för att ruttna bort.

Någon som brukar plocka oxelbär, rönnbär eller nässlor? Vi flesta vet kanske att dom är ätbara men vad ska man göra med dom? Jag kokade chutney på oxelbären, picklade rönnbären, torkade och lagade ett starkt te av nässlorna och använde resten av nässlorna till ett fint örtsalt.

Visste du att två deciliter nypon innehåller lika mycket vitamin C som 1 kilo citroner? Dessutom får du i dig din dagliga magnesium dos så det är värt jobbet att plocka med de taggiga, små vackra nyponen med dig hem! 

Såklart bjöd jag på chaga-shots. En dekokt på Chagasvamp eller även kallad sprängticka. Chagasvampen med sin förkolnande skrovliga utväxt och den ljusbruna insidan har ett mycket högt innehåll av antioxidanter och komplexa näringsämnen. Andelen antioxidanter per 100 g livsmedel mäts i ett värde som kallas ORAC, Oxygen Radical Absorbance Capacity. Chagasvampen är det livsmedel som har det högsta ORAC-resultatet i världen , runt 360.000 vilket man kan jämföra med andra superlivsmedel som kakao med 30 000 och blåbär som har ett värde runt 9 000. Detta gör Chagan till tidernas hälsosvamp och ett hett forskningsobjekt runt om i världen.

Vår svenska natur är bara helt fantastisk och det jag gillar mest är de dramatiska skiftningarna av våra 4 årstider och att det alltid finns något spännande att plocka med sig hem till köket. Att ge sig ut i naturen är så helande, det är den bästa typen av återhämtning för mig!

Foto: Josefin Widell Hultgren

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.