Kronärtskocka med vitlökssmör

Efter en dagstur till Ven landade jag hemma i köket med något trötta ben. Det var första gången jag var på ön och jag kommer absolut åka tillbaka, en sån mysig liten ö. Vi käkade tapas till lunch i hamnen på Cafe Bäckviken sen hyrde vi cyklar och begav oss ut på äventyr. Det var perfekt cykelväder, soligt och inte för varmt, vi njöt av utsikten och den fantastiska naturen. Innan vi begav oss tillbaka till färgan stannade vi till för lite choklad-beskvier och te på Tycho Brahe museet, kika in på Instastories för mer Ven-vibbar!

  Jag älskar ljuset i mitt kök på kvällen. Runt 18-18.30 är det riktigt härligt att laga mat med kvällssolen som lyser in genom de stora dörrarna. Med lite bra musik, ett glas vin och trevligt sällskap som hänger och plåtar runt i köket så blir det till ett rent nöje att fixa middagen.

En av mina favoriträtter är lite lätt kokta kronärtskockor med starkt vitlökssmör….

Jag skär av stammen så att den grövsta delen försvinner och tar också bort de nedersta bladen.

Det traditionella sättet att njuta av en kronärtskocka är att koka den hel i lättsaltat vatten (2 tsk per liter vatten) och en bunt färsk persilja i 50–55 min. Fiska upp den med hålslev, låt rinna av på hushållspapper.

Man äter den blad för blad. Doppad i smält smör, gärna smaksatt med massa vitlök och peppar. Så småningom kommer man till den ”skäggiga biten” som inte går att äta. Lyft av den. Där under döljer sig hjärtat som är en riktig delikatess. Doppa i smör, ät och njut! En så enkel, snyggt och vansinnigt god rätt!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.