Lupiner

Jag älskar våren och alla härliga helgdagar som sprängs in i maj och juni. Idag känns det lite som Lördag mitt i veckan för vi firar Sveriges nationaldag och det fina namnet Gustaf.

Fick en bukett lupiner av min vän som står så fint i mitt vardagsrum denna sköna Tisdag.

Lupiner är en av mina favorit blommor, älskar dess majestätiska form och att den praktiskt taget kan överleva vart som helst, inte minst vid vägkanter!

Tänkte plantera lite Lupinfrön i trädgården och har googlat lite för att veta hur man ska går till väga. Dom sägs vara väldigt aggressiva och kan ta över många andra blomarter. Jag får fundera vidare och höra mig för om det är en bra ide att plantera in dom i trädgården….

5 kommentarer

 1. Carin

  Jag tycker också lupiner är fantastiskt vackra! Men jag har läst en hel del om hur de tar över alltför mycket och hur länstyrelsen i vissa län kämpar som galningar för att bli av med dem… Så jag är väldigt kluven just nu 🙁 ( se ex http://www.lansstyrelsen.se/Dalarna/Sv/djur-och-natur/djur-och-vaxter/invasiva-arter—frammande-djur-och-vaxter-i-var-natur/Pages/hur-bekampar-man-lupiner.aspx och http://www.lansstyrelsen.se/Dalarna/Sv/nyheter/2015/Pages/lupinen-─-ett-allvarligt-hot-mot-vara-angsblommor.aspx )

 2. Malin

  Ja, den ansers av vissa vara ett ganska aggressivt men vackert ogräs som lätt kan ta över.
  Det gäller att ha klart för sig vart man vill vill ha dom innan man sätter dom!

 3. BjoernAbelsson

  Lupiner är en invasiv art som hotar många inhemska växter, exempelvis skogsklocka, kattfot och blåklocka. Man bör därför hellre bekämpa lupinerna än hjälpa till att sprida dem. Sprider sig gör de alldeles tillräckligt på egen hand. Mer om varför lupiner bör hållas efter och om invasiva arter kan du läsa i
  “En kunskapssammanställning av främmande invasiva växter i Västernorrlands län”, Länsstyrelsen Västernorrland och “Invasiva arter i infrastruktur”, Centrum för biologisk mångfald.

 4. Malin

  Känner till problematiken.
  Men en liten rabatt här hemma är lätt att hålla koll på!
  Mvh Malin

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.