Malins Äppelmos med höstsmak

Jag har lovat mig själv att ta tillvara på allt som det bara går från trädgården i år. Nu är det äppeltider och jag har precis avslutat årets första men inte sista mos-kok!

Denna satsen kommer jag att frysa in i småburkar så jag har helt uteslutit socker, då äpplena är så söta och goda i sig själva. Istället så smaksatte jag äppel-mosen med kanel, ingefära och vanilj, lite höstig smak som blev fantastiskt bra i hop!

Vi äter ljummen nykokt äppelmos med lite crunchy granola och havremjölk till både frukost, mellis och kvällsmat.. Inte bara är det gott, det är också busenkelt att laga!

RECEPT PÅ HÖSTIG SOCKERFRI ÄPPELMOS

1 kg syrliga äpplen – 1/2 dl vatten – kanelstång – 3 cm vaniljstång – 4 cm riven ingefära.

Skala och kärna ur äpplena
Lägg äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
Koka upp på svag värme tillsammans med kanelstången, vaniljen och ingefäran. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Fiska då upp kanelstången och kör äppelklyftorna till mos eller önskad konsistens i en matberedare.
Häll upp i små frysburkar, låt svalna och sätt på lock och sen in i frysen.

Jag har ett gäng färdig steriliserade glasburkar och äpple finns det gott om så jag tänker köra ännu en stats och kanske smaksätta med apelsin och chili denna gången. Vilken är din favorit smaksättning?


Lämna en kommentar

Your email address will not be published.