Så gör du din egen Kombucha

Det går inte riktig att beskriva hur glad jag är för min storasyster. Inte bara finns hon där alltid för mig i vått som torrt, stöttande, varm och med ett stort leende, hon är även min stora hälso-coach och matinspiratör! Att hänga med henne i köket är underbart och det är så vi har växt upp, sida vid sida i köket. Hon har stått för det avancerade kockandet, jag har fått duka, skala potatis och det har gjort mig till en hejare på att både duka och skala snabbt, hahah!

Linda är the Queen of Kombucha, hon har i 15 år experimenterat och bryggt denna läskande och magiska hälsodryck. Och jag har haft lyxen att bli försedd med riktigt bra kombucha i alla dessa år. Jag dricker gärna kombucha varje dag och jag är även noga med att barnen får det i sig. Kombuchan fyller på med nyttiga bakterier till mage och tarm, vilket hjälper till att hålla vårt immunförsvar på topp. Nu kände syrran att det var på tiden att jag lär mig brygga min egen kombucha och då tänker jag att jag gärna vill dela detta inlägg även med er, så håll till godo, här kommer hennes bästa tips och trix för en god och lyckad Kombucha-sats!

“Du behöver en stor glasbehållare, jag använder en med tappkran då det blir enkelt att hälla upp på flaskor och att provsmaka.

Viktig att rengöra glasbehållaren ordentligt, ta en trasa indränkt med ättika och putsa behållaren invändigt. Allt för att eliminera bakterier som inte hör hemma i kombuchan.

Det som gör själva fermenteringen är den magiska Scobyn (symbiotic culture of bacteria and yeast) denna finns att beställa på internet eller så kan du fråga någon generös vän som brygger kombucha att dela med sig. De andra ingredienserna du behöver är te och socker. Sen är det bra med en termometer.

Så här gör du: Börja med att koka valfritt te. Enligt proffsen är svart te det bästa för att få en så näringsrik kombucha som möjligt, men du kan också använda dig av grönt te. Låt ditt te dra längre än vanligt och det svalna till rumstemperatur. Tillsätt sötning, ekologiskt socker 0,5 dl/ liter te och häll upp i en glasburk. Så om du gör en sats på 5 liter te, tar du 2,5 dl socker. Tillsätt även ett par dl färdig kombucha för att få en bra startkultur. Lägg sedan i din kombuchasvamp. OBS! Lägg aldrig i kombuchasvampen i hett te för då dör den. Täck över öppningen på glasburken med en handduk och ett gummiband eller alternativt ett löst sittande lock, så att inte smuts, dam och småflugor kan komma in. Låt glasburken stå framme i rumstemperatur, gärna runt 22 grader (ej i solljus). Provsmaka din Kombucha efter ca 10 dagar tills du tycker att din kombucha har blivit lagom syrlig och svampen har ”ätit” upp allt socker och fermenterat teet. Det tar ca 2 till 3 veckor för fermenteringen, det beror lite på vilken temperatur du har i köket och hur kraftfull din scoby är. 

När du tycker att den är god och lagom syrlig tar du ut svampen som då förmodligen har växt till sig och fått en bebis. Ta bebisen och förvara den i kylen med några matskedar kombucha i väntan på nästa sats. Kombucha mamman är den som oftast är lite mörkare i färgen. Tacka henne för trogen tjänst och lägg henne varsamt i komposten. Efter att ha införskaffat din första kombucha ”mamma” är du sedan självförsörjd eftersom det bildas en ny Scoby varje gång du brygger en sats. Du kan nu dricka din kombucha som den är eller smaksätta den. 

Det är så festligt att kunna bjuda vänner och bekanta på hemgjord kombucha i olika smaker och jag smaksätter gärna min kombucha med olika kryddor efter säsong. En somrig variant är fläder och mynta eller jordgubb och gojibär. På hösten gillar jag att blanda björnbär med salvia. Min julkombucha kryddar jag med lingon eller apelsin och nejlika. För att få en bubblig kombucha tillsätter jag alltid ingefära som bas och denna gången tog vi det vi hittade i Malins trädgårdsland. Det blev ett par falskor med björnbär-rosmarin och ett par med hallon-rabarber.

Häll upp på flaskor med lufttät kork och tillsätt smaksättningen. Tänk på att skära frukten i små bitar så blir det enklare att diska ur och återanvända flaskorna. Låt de smaksatta flaskorna stå i rumstemperatur ca 1 dag sedan in i kylen så att de inte exploderar (då är hållbarheten ca 3-4 veckor) sen är det bara att njuta av din alldeles egna kombucha!

Ja, ni hör ju, vilket proffs.. Ni har väl inte missat att följa denna super inspirerande systern på Instagram, Rawfoodlinda där hon lägger ut daglig inspiration om mat och andra härligheter livet bjuder på!


Lämna en kommentar

Your email address will not be published.