Tid för hage

Förra sommaren var jag i Norge och spelade in ett nytt avsnitt av det Norska tv programmet Tid för Hage. Det var en trädgård i Bergen som skulle designas och anläggas och som vanligt hade vi bara 4 dagar på oss att färdigställa. Jag älskar dessa projekt, allt ifrån att komma på idén, skissa, beställa plantor och möbler till att gräva och plantera i trädgården. I denna idylliska trädgård med en magisk utsikt, som för tankarna till medelhavet, kunde det inte går fel. Läget var underbart, trots regnet och temat Medelhavsträdgårdar ligger mig väldigt varmt om hjärtat!

På de två bilderna över kan ni se hur utgångspunkten var för trädgården när jag satt igång att designa för den nya trädgården. Ett stort nyrenoverat sekelskifteshus med en magisk utsikt över en fjord med en nyanlagd gräsmatta. På tomten stod även ett gammalt betongdäck som jag använde som bas för att skapa den nya terassen och några vackra gamla ekar.

Et voila! På den nya terassen satsade jag på stora italienska terrakotta urnor och antika vintunnor, gillar hur färgskalan hänger ihop fint med trä, betong, grönt och terrakotta. Kolla in murgrönan som slingrar sig på de nya takstolarna, den ser ut att ha växt här i flera år. Underbart när man hittar så stora och fina växter så att man kan få ett maffigt resultat direkt!

Ett väl tilltaget utekök murades upp i lecablock och vackra ljusgrå dektonskivor.

Inga medelhavsvibbar utan en vedeldad pizza ugn! Precis en sån här ugn vill jag har i min egen trädgård. Tänk var härligt att kunna baka bröd och pizza ute i trädgården!

Gräsmattan bröts upp och vi anlade en klassik örtträdgård, eller en så kallad Potager som för tankarna till den underara trädgården Villan Dry, där jag hämtat inspiration från. Jag älskar frodiga grönsaksland där blommor och grönsaker bildar ett romantiskt samspel.

Jag ritade upp grafiska exakta gångar och bäddar som skapar symmertri, ordning och harmoni. Vi grävde ner vackra, tjocka grantistenar som rabattkant inne i Potagen. Runt om lät jag gjuta betongstolpar som skapade en fin inramning, efter en del patinering så staketet ut att ha stått här i 100 år. Och det var precis den känslan ville jag komma åt! Romantiskt, blommigt, mixat med bestående material.

De stora skiffer stenarna hittade vi i trädgården och de blev fina nedlagda i gräsmattan.

Vid ingången murade jag upp två stora “Pigne” som är väldigt typiska i södra Italien. Pinjekotten är en viktig symbol för fruktbarhet och odödlighet, tyckte de passade så fint här vid ingången till den spirande Potagen. Singel i gångarna, granit och små boxbomhäckar ramade fint in rabatterna. I rabatterna satte vi en massa vårlökar, planterade mycket olika perenner som höstflocks, riddarsporre, jätte verbena och höst silverax. Stramt formklippta boxbomsklot varvades med lavendel, rosor, örter och ätbart. Jag satte även en ligusterhäck längst fram och tre stora cypresser som gav den ultimata Medelhavskänslan.

Mitt i den centrala rabatten skapade jag “livets fontän”, en lugnt porlande infinity känsla infann sig när vattnen sakta rann ner för den maffiga urnan. Finns det något mer rofyllt är ljudet av porlande vatten? Under urnan grävde vi ner en stor tunna med vattenreserv som pumpade upp vattnet genom urnan. Stiligt resultat efter ett ganska omfattande jobb med att får urnan tät!

För att maxa romantiken fick en staty flytta in mellan en uppstammad hortensia och en väldoftande ros. Mitt emellan de två Silver päronen satte jag en liten stenbänk. Tänk att få sitta här och se på medan blommor slår ut, bina surrar glatt och fjärilar leker i solskenet mellan växterna och samtidigt kunna insupa Bergens kanske flottaste utsikt, känslan är oslagbar! Jag hoppas att familjen kommer att njuta här lika mycket som jag njöt av att anlägga trädgården!

11 kommentarer

    • Sandra reply

      Orka. På riktigt. Efter hela inlägget med en fantastisk förvandling så bara måste man kommentera ett blankt rör ? Alltså va fan är det med folk

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.