Kristallsjuka

Min helg har varit minst sagt snurrig. Jag vaknade i fredags med en kraftig huvudvärk och av att helt världen snurrade. Alltså inte på en mysigt gungade sätt utan mer som om jag befann mig i en torktumlare. Innan jag förstod vad det var hann jag tänka många hemska tankar.. Men fick på vårdcentralen ganska snabbt bekräftat att det var Kristallsjukan jag råkat ut för. De små kristaller man har i örat som hjälper en med balans och rumsuppfattning hade rubbat på sig och behövde komma på sin plats igen. Fick en super speciell behandling där jag blev slängd från sida till sida för att framkalla yrseln och på så sätt försöka få tillbaka kristallerna på sin plats. Det hela låter jätte konstigt och lika konstig blev helgen. Snurrig helt enkelt! Är det någon som haft samma åkomma, det är tydligen ganska vanligt? Hur som helst mår jag bättre nu, även om det gungar till ibland när jag byter riktning på huvudet så jag tar det så lugnt jag bara kan.

Njuter av Forsythian som jag klippte hemma hos syrran förra veckan, den blommar nu så fint inne i stugvärmen. Jag skrev att det var en Mimosa vilket var galet förstås. Ni ser att det är lite svajigt med både minne och balansen.. Jag har precis vinkat av några kompisar från Stockholm som har varit här hos oss över helgen med deras lilla 2 månaders bebis. Hur sugen blir man inte av att ha en sån liten och snusa på, livsfarligt mysigt! Nog om kristaller, mimosa och babydoft, om en stund kommer syrran och vi ska jobba med boken. Kram på dig och hoppas du får en fin start på veckan!

9 kommentarer

 1. Ulla Bergkvist

  Hej Malin,känner mycket väl igen dina yrselattackerna som liknar Menieres sjukdom.Tyvärr är många läkare okunniga om den.Fick mitt första anfall-01,sökte då på vårdcentralen där fick jag tips om en läkare som behandlar menierespatienter.Läkaren Mikael Sandström som forskar om sjukdomen har flyttat till Skåne men har kvar sin mottagning i Stockholm.Tel.tid.tis-Tors 8-9 tidsbokning 0702-18 88 88. Kan rekommendera Mikael Sandström.

 2. Anette Lindholm Saxin

  Hej Bästa Malin,
  Jag har haft kristallsjukan många gånger under mitt liv. I samband med bl a stress och virusinfektioner så får jag den!
  Har också prövat dessa övningar som du beskrev men jag tycker att det är så himla obehagligt att framkalla denna karusellyrsel! Kan ändå säga att det inte kommer så ofta längre! (Jag har varit med om en svår traumatisk upplevelse när min 11 åriga älskade dotter Cecilia blev ihjälkörd av en rattfull lastbilschaufför när hon var ute och cyklade sommaren 1992. Det kan påverka, tror jag för mej i alla fall!Ungefär i den vevan kom min yrsel!
  Ta hand om dej !
  Kram
  Anette Lindholm Saxin

 3. info@themalinpersson.com

  Hej Birgitta!
  Visst är det Forstyhia!! Det är svajigt med både minnet och balansen tydligen!

  Tack;)

 4. info@themalinpersson.com

  Hej Ulla!
  Jag fick som tur var hjälp på vårdcentralen direkt.
  Tror att det har hänt en hel del inom detta område under de senaste åren.
  Tack för tipset!
  Kram Malin

 5. info@themalinpersson.com

  Hej Anette.

  Så fruktansvärt, jag lider med dig och din familj. Vilket trauma. Jag hoppas du har nära och kära som finns där för dig och stöttar.
  Jag har också förstått att Meniers kan hänga ihop med stress och virus.

  En stor varm kram till dig!

 6. Emma

  Hej

  Hade samma symtom i samband med att vi renoverade samtidigt som jag jobbade en massa övertid. Tror absolut att det var stressrelaterat. Väldigt obehagligt, men har inte haft det på flera år nu.
  Hoppas att du mår bättre och att du slipper det framöver

 7. Sofia

  Kristo fick kristallsjukan . Han var jättedålig och det hela var ju superkonstigt, hade ingen aning om att det fanns. Först trodde jag att han var bakis 🙈🙈🙈 vi hade varit på en middag kvällen innan ( tyckte iofs att det var orimligt men det hela var så himla konstigt ) för han mådde dessutom asilla så fort han ändrade läge. Men på söndagen, det hade börjat på lördagmorgon, insåg även jag att det var något annat. Han fick dessvärre ingen bra hjälp alls på VC utan mer att de konstaterade det. Det höll i sig nästan en vecka . Det har kommit tillbaka ett par gånger men inte alls lika kraftigt. Jätteläskigt, förstår om du började fundera. Krya på dig, kram !!

 8. info@themalinpersson.com

  Tack!
  Jag tror att det börjar bli lite vanligare och att man får bättre hjälp nu på VC.
  Jag mår redan mycket bättre men det var en väldigt läskigt innan jag fattade vad det var.
  Nu gungar det mer som om jag var på en båt…

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.